Megmaradt ételeink újra felhasználásában is lehetünk találékonyak. Nem kell kidobni például a húslevesből megmaradt zöldségfélét, hiszen készíthetünk belőle zöldségfasírtot vagy -krokettet, zöldségkrémlevest, de akár egy melegszendvicskrémet vagy zöldséges mártogatóst is.
Ha megmarad krumplipüré, készíthetünk belőle pásztorpitét, de használhatjuk krémlevesek, pürélevesek sűrítésére, fasírtba, vagdaltba.
Ha rizsből készítenénk túl sokat és megmarad, készíthetünk belőle töltött rizsgolyókat, rizsfasírtot, de rakott zöldséghez is felhasználhatjuk.
A fel nem használt kifőtt tésztából ínycsiklandozó tésztasalátát vagy tésztalángost alkothatunk.
A száraz kiflinek, kenyérnek vagy kalácsnak sem kell búcsút mondanunk, előbbiből készíthetünk gubát, vagy házi zsemlemorzsát, utóbbiból máglyarakást, kalácspudingot.
Ha a gyümölcs esetleg túléretté válik, készíthetünk belőle turmixot.
Az alábbi receptekben sokszor csak tojássárgáját használunk, de a megmaradt tojásfehérjét se dobjuk ki! Készíthetünk belőle Pavlova tortát vagy finom narancsos süteményt, de akár habcsókot is, aki szereti.


Zöldségkrémleves


Hozzávalók:


20-25 dkg maradék, főtt zöldség
2 dkg liszt

őrölt fehér bors
1 dl tej
4 dl tejszín
1 tojássárgája
5 dkg vaj
1 db zsemle
1 l víz vagy alaplé

A feldarabolt zöldségeket kevés vajon, gyakori kevergetéssel átpirítjuk. Liszttel meghintjük, jól átforgatjuk, majd alaplével vagy vízzel felengedjük. Sóval ízesítjük, őrölt fehér borssal fűszerezzük
Ezután tejet adunk hozzá és kiforraljuk. A kész levest botmixerrel pürésítjük. Habverővel simára keverjük, majd tejszínben elkevert tojássárgáját adunk hozzá úgy, hogy előtte a meleg levesből adunk hozzá 1-2 merőkanálnyit. Ezután montírozzuk, vagyis vajdarabokat szórunk a tetejére, ezzel megakadályozhatjuk a leves bőrösödését. Tálaláskor külön adunk hozzá vajban vagy szárazon pirított zsemlekockákat – ehhez is használhatjuk a kissé megszikkadt, megmaradt pékárut. Megszórhatjuk finomra vágott, friss petrezselyemmel.

Pásztor pite


Hozzávalók:


A raguhoz:
2 ek étolaj
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
3 közepes sárgarépa
1 ek sűrített paradicsom
1 kis ág rozmaring
3 ág kakukkfű
2 babérlevél
15 dkg zöldborsó
50 dkg darált marhahús
1 ek liszt
50 ml száraz vörös bor
1 ek Worchestershire szósz
kb. 15 dkg maradék krumplipüré

A raguhoz egy nagyobb serpenyőben felhevítjük az olajat, rádobjuk a finomra vágott hagymát és a szeletekre vágott fokhagymát, és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk az apró kockára vágott sárgarépát, pár percig pirítjuk, majd a paradicsompürével magas lángon lepirítjuk. A serpenyőbe tesszük a zöldfűszereket és a darált húst, és tovább pirítjuk, amíg a hús megbarnul. Megszórjuk a liszttel, átforgatjuk és felöntjük a vörösborral. Sóval, borssal, worchestershire szósszal ízesítjük és kis lángon, fedő alatt 30 percig főzzük. Ha szükséges, a szaftját még vízzel pótoljuk. Hozzákeverjük a zöldborsót, további 10 percig főzzük fedő alatt. A ragut kiválthatjuk maradék pörkölttel is A maradék krumplipürébe belekeverünk 1 tojássárgáját (ez akár el is hagyható A ragut hőálló tálba kanalazzuk, elsimítjuk a tetején a krumplipürét, ügyelve, hogy mindenhol befedje. Megszórjuk a tetejét reszelt sajttal. 220 fokra előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük. Azonnal tálaljuk.

Töltött rizsgolyó


Hozzávalók:


35-40 dkg főtt rizs
10 dkg reszelt sajt
töltelékhez:
10 dkg darabolt sajt vagy mozzarella golyó
kb. 20 dkg liszt
2 tojás
kb. 20 dkg zsemlemorzsa
olaj a sütéshez
A mártogatóshoz:
1 fej vöröshagyma
2 g. fokhagyma
só, bors
1 db kisebb chili (elhagyható)
1 ek reszelt parmezán
1 konzerv darabolt paradicsom
1 csokor bazsalikom

A főtt rizshez hozzákeverjük a reszelt sajtot, kiveszünk egy egy diónyi mennyiséget a masszából, a közepébe nyomunk egy-egy olívabogyót vagy mozzarellát és golyót formázunk belőlük. De tehetünk a közepébe apróra vágott sonkát, kolbászt, pirított gombát, főtt zöldséget, stb. A golyókat bepanírozzuk: először lisztbe, majd felvert tojásba, végül zsemlemorzsába forgatjuk őket és bő, forró olajban kisütjük. De azt is megtehetjük, hogy sütőben kisütjük bő olaj helyett, vagy panírozás helyett csak sajtba vagy durvára tört dióba, mandulába forgatjuk és sütőbe tesszük A mártogatóshoz kevés olajon megpirítjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk az apróra vágott chilipaprikát, a paradicsomkonzervet és a parmezánt és 10-15 perc alatt összefőzzük, a végén mehet bele a felaprított bazsalikom. A kisült rizsgolyót a paradicsomos mártogatóssal tálaljuk.

Tésztalángos


Hozzávalók:


25 dkg spagetti (vagy más, apróbb tészta)
4 tojás
4 ek. liszt
15 dkg füstölt sonka
10 dkg parmezán sajt
1 cs. petrezselyem
1 g. fokhagyma
só, bors
olaj a sütéshez
tejföl
zúzott fokhagyma
friss zöldfűszer a tálaláshoz

A spagettit 3 részre törjük, sós vízben kifőzzük, leszűrjük. Hűlni hagyjuk, majd elkeverjük a felvert tojásokkal, a liszttel, az apróra kockázott sonkával, a reszelt sajttal, az aprított petrezselyemmel és a zúzott fokhagymával. Sózzuk, borsozzuk. Egy teflonserpenyőt felhevítünk, beleöntünk egy kevés olajat, majd két kanál segítségével a forró olajba lapos köröket formázunk a masszából. A sütés elején még formázható. Ha megpirult az egyik oldala, megfordítjuk, a másik oldalt is ropogósra sütjük. Papírtörlőn leitatjuk róla a fölösleges zsiradékot, fokhagymás, zöldfűszeres tejfölt kínálunk hozzá.

Kalácspuding


Hozzávalók:


1 szikkadt kalács
2 dl tej
4 dl tejszín
4 tojássárgája
1 cs. vaníliás cukor
3 ek. kristálycukor
1 vaníliarúd kikapart magja vagy 1 tk. vaníliaaroma
2 dkg vaj
Opcionális:
2-3 alma vagy más gyümölcs, lekvár, csokidarabok, durvára vágott olajos mag (dió, mandula, mogyoró, pisztácia, stb.), aszalt gyümölcs (mazsola, sárgabarack, áfonya, szilva, stb.)

A szikkadt kalácsot felkockázzuk. A tejet és a tejszínt felmelegítjük. Eközben a tojások sárgáját a cukrokkal és a vaníliával habosra verjük, majd a meleg tejes-tejszínhez adjuk. Összekeverjük a kaláccsal. Egy kivajazott üvegtálba rétegezzük a vaníliás kalácsot a többi hozzávalóval. A gyümölcsöt lehet kockázni, reszelni, megszórni fűszerekkel, pl. fahéjjal, gyömbérrel, reszelt szerecsendióval és felturbózhatjuk egyéb hozzávalóval ízlés szerint (lásd a hozzávalóknál). Tetejét megszórjuk vajdarabkákkal és 200 fokos sütőben 20-25 perc alatt készre sütjük.

Zöld turmix


Hozzávalók:


1/2 banán
1 körte
1 marék spenótlevél
pár csepp vanília aroma
csipet őrölt fahéj
pár csepp citromlé
4 dl víz vagy növényi tej, amilyet szeretünk.

A hozzávalókat lehet variálni, az otthoni hozzávalók szerint.

Rakott kelkáposzta húsmentesen


Hozzávalók:


1 kisebb fej kelkáposzta
só, őrölt bors
2 ek. étolaj
10 dkg rizs
1 fej vöröshagyma
30 dkg lencse (barna vagy vörös, vagy bab, sárgaborsó)
2 gerezd fokhagyma
1/2 kk. morzsolt majoránna
1 csipet őrölt kömény
1 kk. fűszerpaprika
2 dl tejföl (20%-os)
1 tojássárgája.

A kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, majd forrásban lévő sós vízzel leforrázzuk. Kb. 1 percet állni hagyjuk a sós vízben, majd leszűrjük. Felhevített olajon megpirítjuk az apró kockára vágott vöröshagymát, rádobjuk a rizst, tovább pirítjuk. Rányomjuk a fokhagymagerezdeket, beleszórjuk a lencsét (vagy más hüvelyest), beleszórjuk a fűszereket és dupla mennyiségű vízzel felöntve fedő alatt, közepes lángon készre pároljuk. Ha konzerv hüvelyest használunk, akkor a hagymával megpárolt rizshez keverjük és akkor keverjük bele a fűszereket, ekkor a rizsbe csak sót és borsot adunk.
Egy tepsit vékonyan kikenünk olajjal. A tepsi alját beterítjük a kelkáposzta levelek felével, majd eloszlatjuk rajta a tölteléket, és a maradék kelkáposztalevéllel befedjük. A tejfölt a tojássárgájával elkeverjük és bekenjük vele a rakott kelkáposzta tetejét.
Felkockázva, tejföllel tálaljuk az elkészült rakott kelkáposztát. Ezt a receptet nemcsak kelkáposztával készíthetjük el, hanem akár savanyú káposztával, cukkínivel, padlizsánnal, tökkel, stb.

Narancsos sütemény maradék fehérjéből:


Hozzávalók:


5 tojásfehérje
12 dkg porcukor
1 narancs leve és reszelt héja
10 dkg liszt
1 kk. sütőpor
3 dkg olvasztott
de nem meleg vaj
2 ek. kukorica- vagy búzadara
Tetejére: 10 dkg étcsokoládé, 2 dkg vaj.

A tojásfehérjét a cukorral kemény habbá verjük. Hozzákeverjük a narancs levét és reszelt héját, az olvasztott vajat, a darát és a sütőport. Kivajazott, lisztezett őzgerinc formába öntjük és 180 fokon 25-30 percig sütjük. Miután kivettük a sütőből és kissé kihűlt, olvasztott csokival leöntjük a tetejét. Hagyjuk megdermedni, majd szeleteljük. A tojásfehérjét habbá verjük. Belekeverjük a narancs levét és reszelt héját, valamint a többi hozzávalót. Kivajazott, lisztezett püspökkenyérformába öntjük, előmelegített sütőben közepes hőmérsékleten kisütjük. Sütés után kiborítjuk a formából, hagyjuk kihűlni, és bevontjuk tortabevonóval, amihez vízgőz felett megolvasztjuk a csokoládét, összekeverjük a vajjal és a sütemény tetejére kenjük.

Facebook